Sosy i mleka

06:56

Sosy, algi i mleka
Gotowanie jest sztuką. Sztuką dobierania smaków, łączenia barw i dodatków. Nie właściwie każdy tej sztuce się sprawdza i odnajduje, co jest całkiem standardowe.



Nie każdy musi dysponować wyszukanym zmysłem smaku, który podczas gotowania jest niewiarygodnie niezbędny. Bardzo dobrze rozwinięty zmysł smaku umożliwia gotującemu nie wyłącznie ocenić, czy dodał sos sojowy w stosownej ilości. W wielu przypadkach wyczucie smaku daje możliwość wycenić bardzo dobry jakościowo produkt, od tego, który nie do końca spełnia nadzieja. A jak wiadomo jakość towarów, w sporym stopniu przekłada się na jakość przygotowanej potrawy.

W gotowaniu przydaje się też naturalna umiejętność do łączenia smaków. Nie prawie każdy taką posiada. A osobom, które lubią i chcą gotować, takie zdolności bardzo się przydają, bo dzięki nim organizowane potrawy za każdym razem są jeszcze lepsze. W każdej chwili jest tak, że gotuje się na podstawie przepisów. Wtedy wiadomo, jak traktować glony do sushi, czy jakie proporcje składników są niezbędne do przygotowania sałatki. Każdy przepis można jednakże traktować dość luźno. Jeżeli ma się doświadczenie w gotowaniu i wyczucie smaku, można wyedytować przepis, dodając do potraw coś od siebie albo rezygnując z jakiegoś składnika. W ten sposób można poprawić smak dania. W ten sposób modyfikuje się sporo przepisów.

Kiedy komuś nie smakuje mleko kokosowe w puszce, zamienia się je na inny alternatywny składnik i kontroluje, czy w takiej wersji jedzenie przejdzie, czy będzie tak samo smaczne. Nie w każdej chwili bez wątpienia jest to możliwe. Tam, gdzie bazę dania stanowią wodorosty, nie można ich wyeliminować, bo danie straci swój sens i jego przygotowanie może być dosłownie niemożliwe. Dlatego modyfikacji w przepisach kulinarnych dokonuje się wyłącznie w takim zakresie, jak jest to realne. Zbyt bardzo duże zmiany mogą sprawić, że danie będzie w całości inne. O ile w daniu zmieni się składniki i proporcje, może ono w pełni zmieć smak i wygląd.

Sprawdź tutaj: sos sojowy.

You Might Also Like

0 komentarze